США вносять до Фонду підтримки енергетики України 23 млн євро

Share

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Секретаріат Енергетичного Співтовариства підписали угоду про грантовий внесок США до Фонду підтримки енергетики України на загальну суму 23 млн євро (25 млн дол.). 

Про це повідомляє пресслужба Міненерго. 

Підкреслено, що це перший внесок уряду США до Фонду, створеного за ініціативою міністра енергетики України Германа Галущенка і єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон. 

Отже, загальна сума зобов’язань щодо внесків від спонсорів до Фонду підтримки енергетики України сягнула понад 329 млн євро. 

З них на рахунок Фонду фактично перераховано близько 192 млн євро від 15 спонсорів державного та приватного секторів з різних держав. Решта суми – анонсовані та формалізовані внески, які очікуються на рахунку Фонду найближчим часом.

В міністерстві зауважили, що кошти використовуються для закупівлі обладнання, необхідного для відновлення енергетичних компаній. 

Зокрема, у період з 1 січня по 27 листопада 2023 року в межах Фонду укладено 132 угоди про закупівлю енергетичного обладнання, палива та матеріалів на загальну суму в майже 100 млн євро.

Як повідомлялося раніше, уряд Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW виділив НЕК "Укренерго" кредит на 24 млн євро та грант на 0,5 млн євро для  посилення стійкості української енергосистеми.