Польща звернулася до України з пропозиціями щодо врегулювання ситуації на кордоні

Share

Міністерство інфраструктури Польщі надіслало листа Україні з пропозицією щодо розблокування кордону польськими перевізниками.

Про це повідомляє пресслужба міністерства Польщі. 

Однією з причин акції протесту польських перевізників є запровадження українською стороною системи електронна черга. Це призвело до суттєвого збільшення часу очікування транспортних засобів, зареєстрованих у Євросоюзі, які поверталися з України порожніми, щоб перетнути українсько-європейський кордон.

“Це, в свою чергу, унеможливлює виконання подальших замовлень і знижує конкурентоспроможність компаній. Крім того, на думку протестувальників нова система допускає нерівне ставлення до перевізників з України та Польщі”, – зазначили в міністерстві. 

Міністр Анджей Адамчик закликає терміново вжити заходів для виконання вимог польських перевізників, за які відповідає українська сторона. 

“Тому ідея полягає в тому, щоб виключити обов’язкову реєстрацію в електронній черзі транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС без вантажу, принаймні на двох пунктах пропуску: Зосін-Усцілуг і Ніжанковіце-Мальховіце”, – зазначив Адамчик. 

Також очільник Мінінфраструктури Польщі звернувся до комісара ЄС з питань транспорту Адіни Валеан з проханням створити спільний комітет для аналізу впливу угоди про лібералізацію транспортних перевезень з Україною ("транспортний безвіз") на ринок автомобільних перевезень ЄС.