Канада найближчим часом ратифікує оновлену угоду про вільну торгівлю з Україною – Свириденко

Share

Канада найближчим часом має ратифікувати оновлену угоду про вільну торгівлю з Україною.

Про це йшлося на зустрічі першого віцепрем’єр-міністра – міністра економіки Юлії Свириденко та міністра міжнародної торгівлі, сприяння експорту, малого бізнесу та економічного розвитку Канади Мері Нг, передає пресслужба Мінекономіки. 

За словами Свириденко, щоб максимально використати  нові можливості для приватного бізнесу двох країн, на початку 2024 року до України прибуде канадська бізнес-місія з конкретними пропозиціями щодо інвестицій у вітчизняну економіку та післявоєнного відновлення.

«Зокрема, стратегічно важливими для нас секторами є оборона, виробництво та переробка сільськогосподарської продукції, відновлювана енергетика, видобуток і зберігання газу, зелена металургія, експортна логістика та ІТ. Україні потрібні іноземні інвестиції, оскільки вони мають найбільший мультиплікаційний ефект для економіки», – наголосила віцепрем'єр-міністр. 

Свириденко додала, що також Україна чекає на поглиблення співпраці з Export Development Canada (EDC) щодо страхування військових ризиків. Україна заохочує EDC надавати страхове покриття інвестицій для спільних підприємств, створених українськими та канадськими партнерами.

При цьому, особливу увагу уряд зараз приділяє розвитку переробної промисловості, адже експорт сільгосппродукції морськими шляхами залишається обмеженим. Тому досвід канадських компаній, які спеціалізуються на продуктовій переробці аграрної продукції, має гарні перспективи для втілення в Україні.

Сторони також обговорили необхідність створення правової бази щодо можливості використання російських активів для реконструкції та відновлення України.

Як повідомлялося раніше, 22 вересня 2023 року президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо підписали оновлену угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Передбачається, що угода набуде чинності або після ратифікації обома сторонами, або з 1 січня 2024 року, залежно від того, яка подія настане раніше.