Доба простою на українсько-польських ПП обходиться вітчизняним експортерам в 1 млн грн

Share

В середньому доба простою через страйк польських перевізників на українсько-польських ПП вартує українській компанії-експортеру втрат у близько 1 млн грн.

Про це свідчать результати експрес-опитування 55 компаній-учасників ЄБА, проведених Європейською Бізнес Асоціацією. 

Як зазначається, сукупна орієнтовна сума збитків від початку простою, завданих опитаним компаніям, сягнула принаймні 305,88 млн грн. При цьому, однаково страждають і імпортери, і експортери, адже 49% компаній ввозять продукцію в Україну. Водночас 25% товарів прямують до Польщі, 15% – до Німеччини, а також до інших країн Балтії, Західної Європи, США, Канади, країн Азії та Африки.

“Блокування руху на кордоні польськими перевізниками вже призвело до численних негативних наслідків для бізнесу в Україні та їх контрагентів за кордоном. Суттєво зростають витрати на перевезення, що впливає на собівартість продукції та цінову конкурентоспроможність компаній. Спостерігається зміна маршрутів, водночас збільшуються черги на словацькому та угорському кордонах. Бізнес вже повідомляє про дефіцит транспорту, зокрема й через небажання перевізників брати замовлення на час страйку”, – зауважили в Асоціації. 

В ЄБА пояснили, що неможливість виконати зобов'язання перед українськими та іноземними замовниками спричинить штрафні санкції з боку покупців, скасування подальших замовлень і втрату клієнтів. Неможливість імпортувати необхідну сировину або комплектуючі створює ризики для українських виробництв. Усе це безпосередньо впливає на доступ населення в Україні до необхідних товарів і безперебійну роботу підприємств.

“Два тижні страйку створюють суттєві труднощі для й без того обмежених можливостей української логістики. Тож бізнес-спільнота України вкотре закликає польський бізнес до діалогу задля розблокування польсько-українського кордону та розв'язання спірних питань конструктивним шляхом”, – резюмували в асоціації.