ВР проголосувала за створення нафтового резерву

Share

Верховна Рада ухвалила євроінтеграційний закон №9024-д про створення системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За відповідний проєкт проголосували 258 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою, відповідно до вимог директиви Ради 2009/119/ЄС, яка має забезпечити безперервне постачання нафти та нафтопродуктів на внутрішній ринок України у разі виникнення кризової ситуації, передбачає створення рівня мінімальних запасів, що дорівнюють 90 добам середньодобового чистого імпорту або 61 добі середньодобового споживання, залежно від того, який з показників є вищим.

У разі припинення надходжень нафти і нафтопродуктів потребу в них Україна зможе задовольняти протягом не більш як 10-30 днів за рахунок власного видобутку та наявних запасів.

При цьому, закон визначає функції та повноваження державних контролюючих органів, адміністратора системи репортингу, порядок фінансування функціонування системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, оновлено поняття кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів.

Як повідомлялося раніше, ВР 10 серпня 2023 року у першому читанні підтримала євроінтеграційний закон №9024-д про створення системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів. За проголосувало 285 народних депутатів.