Сільське господарство стане предметом складних переговорів щодо вступу України до ЄС

Share

Українське сільське господарство стане предметом складних переговорів щодо вступу України до ЄС.

Про це заявив єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський, передає PolskieRadio.

Войцеховський зазначив, що з початком широкомасштабної війни в Україні та скасуванням митних бар'єрів ринок ЄС став найбільшим одержувачем українських продуктів харчування та сировини, особливо сильно це відчули сусідні з Україною країни, що входять до ЄС.

«Вартість експорту до країн ЄС за цей час зросла з 7 до 13 млрд євро. Додатковою проблемою є те, що більшість залишилися в п’яти сусідніх країнах, зокрема у Польщі – 5 млрд. Треба не тільки стежити за цим, а іноді й реагувати. До війни основним напрямком перевезення українських товарів були ринки Азії та Африки. Нині найбільше продуктів отримує Європа», – підкреслив єврокомісар. 

Водночас він підкреслив роль «коридорів солідарності», якими українські товари везуть до ЄС або до портів. За оцінками Войцєховського, до вересня 2023 року завдяки цьому з України було вивезено 44 млн 400 тисяч тонн зерна.

«Щомісячна потреба України в експорті становить близько 4,7 млн ??тонн – це стосується всіх зернових. Рекордна пропускна здатність коридорів склала 4 млн тонн. Це свідчить про те, що таким чином можливий весь український експорт. Те, що потребує вдосконалення, так це розширення різних напрямків швидкого транзиту», – зазначив посадовець.

Як повідомлялося раніше, Болгарія, Польща, Угорщина, Словаччина та Румунія наполягають перед Єврокомісією на продовженні фінансової допомоги агровиробникам, які постраждали від імпорту українського зерна, протягом 2024 року.