Три країни НАТО мають намір домовитися про розмінування Чорного моря

Share

Туреччина, Румунія та Болгарія наближаються до угоди про створення спільних сил для розмінування Чорного моря внаслідок вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє Bloomberg, з посиланням на трьох анонімних посадовців.

Заступники міністрів оборони трьох країн збираються зустрітися 22 листопада в столиці Туреччини Анкарі, при цьому зі слів одного з джерел, незрозуміло, чи буде також підписана остаточна угода після дводенної зустрічі.

Bloomberg підкреслює, що Міноборони Туреччини, Румунії та Болгарії не дали коментарів.

При цьому зауважується, що зустріч відбудеться лише через кілька днів після того, як головнокомандувач ВМС Туреччини адмірал Ерджумент Татліоглу висловився проти присутності в Чорному морі ВМС інших союзників НАТО, включаючи США, заявивши, що вони можуть посилити напругу в регіоні.

Зазначається, якщо буде досягнуто згоди, то сили з розмінування не будуть вважатися операцією НАТО, але стануть першою великою спільною акцією чорноморських союзників після початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну. 

“Коаліція має на меті бути повністю мирною та боротися із загрозою головному торговому шляху, особливо для зернових, і енергетичних дослідницьких суден у цьому районі”, – резюмувало видання.