Українські аграрії посіяли озимої пшениці у 2,5-3 рази більше за внутрішні потреби ринку

Share

Українські аграрії посіяли озимої пшениці у 2,5-3 рази більше за внутрішні потреби, тож загроз продовольчої безпеки для України в 2024 році не буде.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі єдиного національного марафону, передає Інтерфакс-Україна.

"Фактично завершено посівну кампанію озимих культур. Вона складається з двох великих основних блоків. Раніше завершили сівбу олійної культури – ріпаку, а зараз завершили сівбу зернових озимих. Найбільші площі – під пшеницею та озимим ячменем", – зазначив заступник міністра. 

Він додав, що аграрії відвели під пшеницю понад 4 млн га, що відповідає рівню 2022 року. З такої площі можна в середньому отримати врожай у 18-20 млн тонн. Водночас внутрішнє споживання пшениці становить 6,5 млн тонн на рік.

"Посіяних площ достатньо, щоб як мінімум у 2,5-3 рази більше виростити пшениці, аніж становить наша внутрішня потреба. У цій частині суттєвих загроз продовольчій безпеці немає", – резюмував Висоцький. 

Як повідомлялося раніше, українські аграрії станом на 17 листопада зібрали майже 74 млн тонн нового врожаю зернових та олійних культур.