Литва переказуватиме штрафи за недотримання антиросійських санкцій на відбудову України

Share

У Литві штрафи, отримані за недотримання міжнародних та національних санкцій, будуть перераховані до Фонду розвитку співробітництва та спрямовані на відновлення України.

Про це  повідомляє LRT.

“За таку поправку до Закону про співробітництво та гуманітарну допомогу проголосували 99 депутатів Сейму, жоден не був проти та не утримався”, – йдеться в повідомленні. 

Відповідно до прийнятої поправки, кошти, отримані від штрафів і конфіскованого майна, у разі недотримання міжнародних або національних санкцій, будуть перераховуватися до зазначеного фонду.

У поправці також зазначено, що ці кошти будуть спрямовані на підтримку, пов’язану виключно з відновленням та відбудовою України внаслідок російської агресії.

Підкреслено, що ця зміна діятиме протягом десятиліття – до січня 2034 року.

За словами заступниці міністра закордонних справ Йовіти Нелюпшєне, Литва самостійно, не чекаючи рішень ЄС чи на міжнародному рівні, вживатиме заходів, які сприятимуть відбудові України.

Відповідно до Кодексу про адміністративні проступки, порушення міжнародних санкцій або обмежувальних заходів, встановлених литовськими законами, карається штрафом від 200 до 6 тисяч. євро.

За даними МЗС, збитки, завдані Росією Україні, за різними оцінками, становлять 700 млрд євро.

Як повідомлялося раніше, Євросоюз застосовує санкції до 1473 громадян Росії та Білорусі та 207 юридичних осіб. В результаті цих санкцій і заходів у країнах ЄС було заморожено 215 млрд активів на суму євро, а також близько 300 млрд, знерухомлених в ЄС і країнах G-7, активи Центрального банку Росії вартістю євро.