Нацбанк готується до другого етапу пом’якшення валютних обмежень

Share

Перехід до другого етапу пом’якшення валютних обмежень відбудеться після завершення адаптації валютного ринку до роботи в умовах керованої гнучкості обмінного курсу та за формування стійких сприятливих макрофінансових передумов.

Про це повідомила пресслужба регулятора. 

“На цьому етапі фокус уваги зосередиться на лібералізації торгового фінансування в частині кредитування експортерів та імпортерів, управлінні валютними ризиками банків, а також можливості репатріації відсотків за борговими зобов’язаннями та інвестиціями, наданими чи здійсненими до початку широкомасштабної війни”, – йдеться в повідомленні. 

Що стосується першого етапу, то наразі регулятор зосередився на мінімізації множинності обмінних курсів, лібералізації торгових операцій та сприянні новим кредитам та інвестиціям. 

“Зокрема, в частині сприяння новим залученням капіталу вже надано можливість повертати "нові" борги кредиторам з-за кордону, а також кредити, надані чи забезпечені гарантією міжнародної фінансової організації, експортно-кредитного агентства тощо”, – підкреслили в НБУ. 

Також, триває робота  над формуванням найприйнятнішого дизайну й етапності послаблення обмежень на репатріацію нових дивідендів.

В регуляторі зауважили, що на третьому етапі передбачається можливість виплат основних сум за кредитами та інвестиціями, лібералізація операцій населення та операцій з деривативами, можливість кредитування нерезидентів та інвестицій за кордон.

“Упровадження всіх заходів з реалізації валютно-курсової політики здійснюватиметься поступово, лише за формування стійких макрофінансових передумов та після належного аналізу як їх потенційного впливу на курсову та фінансову стійкість, так і ефективності попередніх кроків. Національний банк працює над цим у тісній координації з МВФ”, – резюмували в НБУ.