УЗ та литовська LTG Cargo успішно провели тестування нового інтермодального маршруту

Share

АТ «Укрзалізниця» та транспортна компанія LTG Cargo, що входить в групу Литовської залізниці (Lietuvos gelezinkeliai, LTG) успішно провели тестування нового інтермодального маршруту перевезення вантажів Клайпеда – Каунас – Київ. 

Про це повідомляє пресслужба УЗ.

В компанії підкреслили, що тестовий рейс реалізовано вже через два місяці після офіційної зустрічі LTG Cargo та Укрзалізниці, яка відбулася у вересні 2023 року.

“Тестова поїздка інтермодального поїзда тривала 9 діб. Під час неї були відпрацьовані всі технологічні процеси. Надалі планова тривалість маршруту становитиме 5 діб”, – зазначили в УЗ.

Так, у рамках тестування маршруту напівпричепи з вантажем були доставлені на каунаський інтермодальний термінал з Клайпедського морського порту де були завантажені на залізничний рухомий склад та вирушили до Києва.

«Вантажі за маршрутом Клайпеда — Каунас будуть перевозитись LTG Cargo у Литві та LTG Cargo Polska у Польщі. У пункті пропуску «Медика» (Польща) – «Мостиська» (Україна) напівпричепи з вантажем будуть перевантажувати з європейських на українські ширококолійні платформи та транспортуватись УЗ на термінал «Ліски» у Києві. Звідси вантажі можуть розподілятися по країні автомобільним транспортом», – повідомив член правління компанії Вячеслав Єрьомін.

Він додав, що за бажанням клієнтів вантажі, що перевозяться залізницею цим маршрутом, також можуть бути транспортовані як з/до морського порту Клайпеда, так і в будь-яку точку країн Балтії. 

Очікується, що за наявності попиту замовників цей маршрут з Литви в Україну зможе ефективно та безпечно транспортувати добрива, ПЕТ-гранули, сіль та ін. До Литви ж з України розглядається можливість імпорту зернових культур, будівельних матеріалів тощо.

“У перспективі та за потреби буде розглядатися можливість запровадження регулярного маршруту поїздів у цьому напрямку, а LTG Cargo й Укрзалізниця готові надати локомотиви та спеціалізовані платформи, необхідні для перевезення вантажів цим маршрутом”, – зауважили в пресслужбі.

Як повідомлялося раніше,  АТ «Укрзалізниця», австрійська залізнична компанія Rail Cargo Austria та німецький вагонний оператор VTG у рамках дії меморандуму між УЗ та RCA успішно провели тестовий інтермодальний рейс з перевезення напівпричепів за маршрутом Київ – Будапешт.