Україна у найближче десятиліття потребуватиме спеціалістів для розвитку в ОПК

Share

Україна у найближчі 6-10 років в першу чергу потребуватиме інженерів та технічних спеціалістів для відновлення оборонно-промислового комплексу і розвитку вітчизняних військових технологій. 

Про це під час IV Міжнародного форуму «Людський капітал: навички для майбутнього» розповіла заступник міністра економіки Тетяна Бережна, передає Укрінформ.

Також країні потрібні будуть військові фахівці всіх спеціальностей, випускники stem-напрямку, медпрацівники, включаючи реабілітологів, психологів.

«Крім цього, ми потребуватимемо фахівців енергетичної галузі для впровадження проєктів "зеленого" переходу, спеціалістів з публічної політики та врядування для формування державного управління і, звичайно, спеціалістів будівельної сфери – архітекторів, проєктних інженерів тощо», – зазначила Бережна.

За її словами, одним з інструментів, над яким наразі працює міністерство, є формування держзамовлення в освітній сфері з урахуванням всебічного аналізу та прогнозів стосовно ринку праці.

«Сьогодні 6,2 млн українців залишаються за кордоном, 5 млн осіб є внутрішньо переміщеними. Після завершення війни ми будемо мати понад 1,5 млн ветеранів та ветеранок і близько 3 млн осіб з інвалідністю, в тому числі з ампутацією. Відповідно, ця ситуація спонукає нас шукати особливі рішення для ринку праці, до яких раніше ми не вдавалися. І міністерство працює над тим, щоб скласти уявлення про те, які навички і які професії будуть нам потрібні для відновлення», – резюмувала Бережна.