Мінфін і НБУ готові до сценарію припинення фінпідтримки США – Марченко

Share

Міністерство фінансів і Національний банк України (НБУ) оптимістичніше дивляться на ситуацію з поновленням бюджетного фінансування з боку США, ніж це може здатися, однак мають сценарій і на випадок, якщо таке фінансування буде й надалі припинено.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко, передає Інтерфакс-Україна. 

"До нього (сценарію припинення фінансування США) ми готові, але я думаю, що до нього не готові інші стейкхолдери та суспільство України. Тому ми вважаємо, що про цей сценарій рано говорити, тому що він може бути неприємним", – зазначив Марченко.

"На цей рік знаємо, як діяти. На наступний рік ми розуміємо, як діяти. Важливо, щоб у центрі розуміння залишалася стійка взаємодія з МВФ", – зауважив, у свою чергу, голова НБУ Андрій Пишний.

Коментуючи свої заяви щодо непідтверджених 29 млрд дол. зовнішнього фінансування бюджету 2024 року із запланованих 41 млрд дол., Марченко підкреслив, що вони мають свою цільову аудиторію: партнерам слід доносити, що Україні некомфортно з такою невизначеністю, однак це в жодному разі не є звинуваченням.

Він додав, що в уряді та Нацбанку відстежують ситуацію і сподіваються на мудрість американського народу та його представників. 

"Водночас ми вже знаємо про підтримку Адміністрації (Білого дому), вона чітко заявлена й артикульована у відповідних актах законодавства, тому в цьому плані ми більш оптимістично дивимося, ніж здавалося б у меседжах", – наголосив міністр. 

Марченко також повідомив, що у спілкуванні з ЄС Україна заявляє про своє бажання мати більше коштів наступного року з 50 млрд євро програми Ukraine Facility, розрахованої на чотири роки.

При цьому, він додав, що триває також пошук альтернативних джерел: активно відбуваються переговори з урядами Канади, Японії, Норвегії, Південної Кореї.