ЄК прогнозує економічне зростання України у 2024-2025 роках

Share

Попри широкомасштабне російське вторгнення, Україна протягом 2023 року продемонструвала стійкість економіки, що дозволяє прогнозувати її економічне зростання протягом наступних років – до 3,7% та до 6,1% у 2024 та у 2025 році відповідно.

Про це йдеться в осінньому економічному прогнозі для країн ЄС, а також для України та інших країн-кандидатів на входження до ЄС, передає Укрінформ. 

Зазначено, що головними стимулами для такого зростання будуть система приватного споживання та державних інвестицій, зокрема, в процесі відбудови та відновлення країни.

За оцінкою Єврокомісії, інфляція в Україні швидко знижувалася протягом 2023 року, – від показника річної інфляції у 26,6% у грудні 2022 року до 7,1% у вересні 2023 року. При цьому річний показник інфляції, за прогнозом, буде надалі знижуватися – до 7,6% у 2025 році. Очікується, що це відбудеться завдяки зменшенню тиску на сферу виробництва та гнучкій монетарній політиці держави.

За прогнозом, зростання ВВП України у 2023 році може сягнути 4,8%, що значно перевищує показники, що містилися у весняному прогнозі ЄК.

“Певна стабілізація спостерігається також на ринку праці в Україні, завдяки відносно невеликим обсягам міграції та частковому поверненню переміщених осіб до місць проживання. При цьому велика кількість переміщених осіб, що все ще зберігається, залишається фактором ризику для ринку праці та призводить до нестачі робочої сили в окремих секторах економіки та у регіонах країни”, – йдеться в прогнозі. 

В документі підкреслено, що прогноз зроблений в умовах збереження високого рівня невизначеності, з урахуванням існуючих ризиків. Ескалація військового конфлікту, крім додаткових страждань для людей в Україні, може призвести до подальшого зростання цін, до продовження руйнації шляхів постачання, та до втрат у виробничих спроможностях країни.