Частка тендерів з вимогою локалізації, у яких виявлені порушення, другий місяць тримається на рівні 45% – CMD Ukraine

Share

У жовтні 2023 року на платформі Prozorro було опубліковано інформацію про 884 закупівлі товарів на суму 6,5 млрд гривень, на які розповсюджується вимога локалізації. При цьому в 404 із них або у 45% виявлено порушення дотримання вимог локалізації. Такі дані містяться у щомісячному дослідженні CMD Ukraine.

Зокрема, за даними центру, із 494 нових закупівель товарів, оголошених у жовтні, в 206 випадках вимога локалізації була застосована з порушеннями або не застосована взагалі.

Крім того, серед 295 договір про закупівлі товарів, які підпадають під вимоги щодо локалізації, 126 не мали документів щодо підтвердження локалізації.

Також у жовтні було виконано 95 договорів щодо публічних закупівель товарів, щодо яких застосовується вимога локалізації, але у 72 з них не було надано фактичну калькуляцію щодо української складової у предметі закупівлі.

Тобто загалом з 884 досліджених закупівель у 404 виявлено порушення, що складає 45% від загального обсягу. У вересні цей показник також становив 45%. За даними Центру, якби всі товари у згаданих закупівлях мали б мінімально встановлений законом на поточний рік рівень локалізації 15%, це забезпечило б більше 1,5 млрд. грн. податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів, а також відповідний мультиплікативний ефект для економіки.

До ТОП-5 найбільших порушників серед замовників увійшли ПАТ “Укрнафта” (72,95 млн. грн.), ДП "Національна атомна енергогенеруюча компанія "ЕНЕРГОАТОМ" (69,48 млн. грн.), АТ "УКРГАЗВИДОБУВАННЯ" (51,34 млн. грн.), Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві (30,45 млн. грн.), Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області (30,45 млн. грн.). 

Законодавство про локалізацію у 2023 році вимагає при публічних закупівлях продукції машинобудування наявності в ній не менше 15% складової, виробленої в Україні. В 2024 році цей показник збільшиться до 20%.