Близько 70% українців вірять в економічний бум після війни – опитування

Share

Майже 70% українців очікують на економічний бум у повоєнній Україні.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке проводив Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна, передає Економічна правда. 

Так, на запитання "Чи відбудеться в Україні після закінчення війни стрімке економічне зростання (наприклад, 5-7% ВВП на рік)?" 21,2% відповідей приходилось на варіант "так, воно почнеться упродовж 1-2 років після закінчення війни". А частка тих, хто вважає, що економічне зростання почнеться упродовж 3-5 років, складає 48,5% від опитаних.

Головним джерелом стрімкого економічного зростання після війни 28,9% опитаних вважають створення урядом умов для зацікавлення іноземних інвесторів і підприємців, ще 27,1% – відшкодування Росією завданих збитків, передачу Україні вилучених російських коштів і власності.

Зазначено, що на третьому місці – покращення умов діяльності для українських підприємців (19,1%). 

Також, лише 8,9% респондентів визначили, що пільгові позики та благодійні внески західних країн на відбудову України стануть джерелом економічного зростання. 

Зазначимо, що дослідження проводилося Київським міжнародним інститутом соціології з 11 вересня до 11 жовтня 2023 року. На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитали 2014 респондентів у віці 18 років і старше.