За час широкомасштабної війни зросла роль ЄС як торговельного партнера України – експерт

Share

За час широкомасштабного вторгнення РФ в Україну частка ЄС в українському експорті збільшилася більш ніж в 1,5 раза – з 37% у 2021 році до 62,5% у 2023-му.

Про це зазначила директорка з наукової роботи Growford Institute Тетяна Богдан у статті "Економічні відносини України з ЄС крізь призму платіжного балансу" на ZN.UA 

За її словами, абсолютна сума експорту товарів до ЄС у січні – вересні 2023 року майже відповідала її значенню у січні – вересні 2021 р. – 16,1 млрд дол. 

Богдан зауважила, що при зменшенні експорту з України до всіх країн-партнерів за два роки на 42% експорт до ЄС знизився лише на 2%. 

"Це пояснюється як відкритістю західного кордону України під час війни (на відміну від інших напрямків), так і скасуванням рішеннями Ради ЄС усіх митних зборів, квот і заходів торговельного захисту для українського експорту", – підкреслила Богдан.

Водночас вона додала, що такі послаблення стосувалися тарифів на фрукти й овочі, а також сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, які раніше підпадали під дію тарифних квот.

Основними складовими товарного експорту до ЄС, зауважила експертка, у першому півріччі 2023-го стали зернові культури (майже чверть експорту), чорні метали та вироби з них (15%), соняшникова олія (9%), руди та залізні концентрати (8%), деревина (7%), насіння і плоди олійних рослин (7%). Тобто Україна залишалася постачальником сировинної продукції на ринок ЄС, а руйнування виробничих активів, інфраструктури та ерозія трудових ресурсів ускладнювали розвиток національних виробництв із високим ступенем обробки продукції.