Відсотків із заморожених активів РФ недостатньо для компенсації збитків – Мін’юст

Share

Україна повідомила західним партнерам, що надання їй відсотків, нарахованих із заморожених російських активів буде недостатнім для компенсації збитків, завданих війною, і що країна  сподівається отримати активи в повному обсязі.

Про це розповіла Reuters заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

"За оцінками Києва, щоб відбудувати країну, буде потрібно 400 млрд дол, і ця сума, може подвоїтися, якщо врахувати компенсації жертвам війни", – йдеться в повідомленні. 

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що вартість заморожених російських суверенних активів становить близько 211 млрд євро (223 млрд дол), підкресливши, що блок вирішив, що РФ повинна заплатити за відновлення України.

Мудра повідомила Reuters, що київські партнери розглядають можливість запровадження податку на доходи або інвестиції заморожених російських активів. За її словами, Київ вітає цю ідею,  але вважає недостатньою.

Вона додала, що "альтернативи" рішенню про повну конфіскацію активів та передачу їх Україні не було.

"Так, таке рішення потребує політичної волі, і тому особливо небезпечно, якщо додаткові ініціативи розглядаються як успішне вирішення всіх проблем.

Будь-які альтернативи, якими б щирими і благородними вони не були, генерують недостатньо коштів і можуть бути виключно проміжним і досить швидким варіантом, щоб зібрати кілька мільярдів на нагальні потреби відновлення України", – сказала Мудра.

«У нас був дефіцит бюджету в 40 млрд дол, це було минулого року, цього року ми впоралися краще, і зараз є зростання ВВП на 5%, але в будь-якому випадку ми маємо великий дефіцит. Якщо ми використовуємо лише відсотки від усіх цих заморожених грошей, ми можемо закрити приблизно половину цього розриву», – підкреслила заступниця міністра юстиції. 

Як повідомлялося раніше, держбюджет-2024 України, прийнятий парламентом 9 жовтня, передбачає дефіцит у розмірі близько 41 млрд дол або близько 20% ВВП, при цьому більше половини витрат заплановано на оборону.