Метінвест відмовився від пільг та сплачує податки у повному обсязі – фіндиректор групи

Share

Група Метінвест від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну відмовилася від податкових пільг, на які має право за законодавством, і сплачує податки в повному обсязі, зазначила фінансова директорка компанії Юлія Данкова в інтерв’ю dsnews.ua.

«Ми розуміємо, що ці кошти зараз потрібні громадам і країні загалом, щоб виборювати перемогу», – зазначила вона.

За словами Данкової, минулого року Метінвест втратив маріупольські комбінати, які відповідали за майже 50% українського виробництва та експорту металу. Також призупинив роботу Авдіївський коксохімічний завод. Тож це відобразилось на податкових відрахуваннях компанії, зокрема на податку на прибуток.

Через неможливість стабільно вивозити залізорудну сировину морем компанія також була змушена значно зменшити завантаження криворізьких ГЗК. Наразі експорт сировини здійснюється через західні прикордонні переходи до споживачів в Європі та далі до європейських портів, але загальні обсяги експорту значно нижчі, ніж у довоєнний час. До того ж така логістика набагато довша і витратніша.

«На цьому фоні динаміка рентних платежів знижується. Якщо у 2022 р. Метінвест сплатив за користування надрами 3,2 млрд грн, то за 9 місяців цього року — 1,5 млрд грн. Зокрема, плата за видобуток залізної руди за січень-вересень 2023 р. становила 184 грн за тонну», – зауважила Данкова.

Водночас вона відзначила певну позитивну динаміка щодо податку з доходів фізичних осіб. У III кварталі цього року компанія збільшила виплати на 12% проти попереднього кварталу. «Це є наслідком того, що навіть в умовах війни Метінвест спромігся виплатити співробітникам часткові премії за минулий рік, а також цього літа запровадити можливість отримання 25%-ої командної премії для працівників виробничих і ремонтних підприємств в Україні», – пояснила вона.

Також, за словами фіндиректорки, за 9 місяців цього року Метінвест поповнив бюджети шести міст присутності на понад 2 млрд грн. Зокрема, Кривий Ріг отримав 750 млн грн податків, Запоріжжя — 640 млн грн, Кам’янське — 524 млн грн, Покровськ — 242 млн грн, Авдіївка — 9 млн грн.