Україні потрібна «Велика енергоефективність» – експерт

Share

Україні потрібне не лише «Велике будівництво», але і «Велика енергоефективність» – енергетична модернізація. Про це в інтерв'ю інформаційно-аналітичному журналу "Енергобізнес" розповів керівник Центру політичного аналізу, кандидат історичних наук Володимир Головко.

Експерт вважає, що енергетика – це ключовий момент. оскільки запас, який був у цьому секторі, після здобуття незалежності врятував українську державність.

«Зараз є ще АЕС, ми менше споживаємо газу і можемо пройти зиму на своєму ресурсі. Однак нам потрібна більша енергоефективність», – розповів Володимир Головко.

Як зазначив експерт, Захід може надати Україні кошти на проєкти енергоефективності, якщо не хоче постійно годувати українських пенсіонерів.

«Нам потрібне не тільки «Велике будівництво», але й «Велика енергоефективність», енергетична модернізація. Така програма і буде порятунком для України», – каже експерт.

Володимир Головко зауважив, що енергоефективність має бути системною.

«Війна – це жах і трагедія, але з точки зору економіки на нас чекає важкий період між кінцем війни і періодом початку нових капіталовкладень. Це період буде об'єктивно найважчим для енергетики зокрема і економіки загалом», – зазначив експерт.

Керівник Центру політичного аналізу нагадав, що енергоефективність на частку ВВП в Україні тільки у 2012 чи 2013 роках вийшла на рівень РФ, а потім почала навіть покращувати показники. Але все одно це втричі гірше європейських показників, які  були в 1991-му. Тобто проблема низької енергоефективності економіки не була вирішена.