Українська економіка в 2023 році почала відновлюватися – МВФ

Share

Попри війну та продовження російських атак на об’єкти критичної інфраструктури у 2023 році економіка України почала поступово відновлюватися, тож, із допуском певних ризиків, за підсумками року зростання ВВП України може становити від 1 до 3%.

Про це йдеться в прогнозі МВФ, передає Укрінформ. 

У Міжнародному валютному фонді зазначили, що попри нещодавні позитивні результати, тривалість та інтенсивність війни становлять значний ризик для економічних перспектив. Середньострокові перспективи залежать від результату війни, масштабів витрат на реконструкцію, повернення мігрантів, структурних реформ та перспектив вступу до ЄС.

У фінансовому огляді МВФ також підкреслено, що міжнародні резерви перевищили очікування, завдяки кращому, ніж очікувалося, платіжному балансу та зменшенню відтоку іноземної валюти. Валові міжнародні резерви перевищили 40 млрд дол. станом на кінець серпня. За першим оглядом Механізму розширеного фінансування,  ці резерви дорівнюють обсягу імпорту товарів та послуг у наступному році протягом 4,1 місяця. Це частково відображує кращій, ніж очікувалося, платіжний баланс рахунків. Контроль за капіталами також допоміг стримали відтік фінансових рахунків. Приплив прямих іноземних інвестицій протягом року становив близько $2 млрд, а нижчий за очікуваний відтік іноземної валюти з банківської системи також допоміг утримати сильні позиції для міжнародних резервів.

Разом із цим, як зазначається у документі, бюджетний дефіцит погіршився порівняно з минулим роком, оскільки більші видатки з лишком компенсували більші надходження. 

Зокрема, зростання витрат було викликано, переважно, витратами, пов’язаними з обороною, а зростання податкових надходжень стало можливим в умовах економічного відродження. Наявний бюджетний дефіцит, як зазначається у доповіді МВФ, фінансується, переважно, за рахунок зовнішньої фінансової допомоги.

Аналітики МВФ наголошують, що необхідно підтримати наявний момент у реформах, включаючи вдосконалення системи держуправління та зміцнення антикорупційної інфраструктури.