В Україні мають намір побудувати завод з виробництва контейнерів для відпрацьованого ядерного палива

Share

Енергоатом і американська компанія Holtec International планують побудувати в Україні завод з виробництва контейнерів для зберігання відпрацьованого ядерного палива.

Про це повідомляє пресслужба НАЕК "Енергоатом".

"Про план відповідних заходів йшлося на спільній нараді президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна та віцепрезидента американської компанії Holtec International Ріаза Авана, що відбулася на майданчику Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП)", – йдеться в повідомленні. 

«Мова йде не лише про щорічну економію близько 200 млн дол, які довелося б витрачати Енергоатому на оплату перевезення та зберігання відпрацьованого палива в Росії. Це був один з найважливіших кроків у здобутті нашої енергетичної незалежності. Як пізніше і повна відмова від російського ядерного палива»,– нагадав президент Енергоатома Петро Котін.

Зокрема, нині ЦСВЯП успішно працює і на 100% виконує свою функцію. При цьому економія коштів за вивіз і зберігання відпрацьованого палива з вітчизняних АЕС вже цього року повністю покрила витрати на будівництво сховища.

Також, сторони обговорили й питання передачі Україні технології та виробництво контейнерів для відпрацьованого ядерного палива на майданчику ЦСВЯП, які наразі виготовляються у США.

Петро Котін повідомив, що міністр енергетики Герман Галущенко зустрічався з президентом та виконавчим директором Holtec International Крісом Сінгхом і вони обговорювали ці питання.

"Також учасники наради ознайомились зі станом готовності захисних споруд та системою радіаційного захисту на об’єкті", – зазначили в компанії.