НБУ прогнозує зниження облікової ставки до кінця 2023 року ще на 1-2%

Share

У Нацбанку прогнозують зниження облікової ставки до кінця року ще на 1-2%

Про це повідомляє пресслужба регулятора. 

"Усі члени КМП бачать можливість додаткового пом’якшення процентної політики за умови успішної адаптації учасників ринку до нового валютного режиму та відсутності помітного погіршення балансу ризиків", – йдеться в повідомленні. 

Зазначено, що більшість учасників дискусії очікують зниження облікової ставки на 1 в. п. до 15% у грудні з відповідним коригуванням інших ставок НБУ за операціями з банками. 

Натомість кілька членів КМП бачать передумови для суттєвішого зниження облікової ставки та інших ставок за операціями НБУ з банками – на 2 в. п.

"Водночас учасники дискусії загалом погодилися, що простір для пом’якшення процентної політики у 2024 році наразі видається обмеженим, ураховуючи плани щодо валютної лібералізації та очікуване певне пришвидшення інфляції в наступному році", – зауважили в НБУ. 

Однак кілька членів КМП припустили, що НБУ може переглянути прогноз облікової ставки в новому прогнозному циклі в січні в разі позитивних змін у балансі ризиків для курсової стійкості та цінової динаміки. 

"Підґрунтям для цього може бути, зокрема, підтвердження ритмічності надходження міжнародної допомоги, поліпшення очікувань і більша, ніж очікується зараз, збалансованість валютного ринку. Такий розвиток подій дасть змогу рухатися в бік подальшого зниження процентних ставок", – резюмували в Нацбанку.

Як повідомлялося раніше, НБУ ухвалив рішення з 27 жовтня встановити облікову ставку на рівні 16%  та водночас залишити незмінними процентні ставки за своїми операціями з банками.