Без західної допомоги Україна матиме діру в бюджеті у 29 млрд дол – Марченко

Share

Без  допомоги США та ЄС Україні загрожуватиме діра в бюджеті розміром 29 млрд дол.

Про це заявив  міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю Politico, передає Liga.net. 

"За два місяці до початку нового року Україна досі не отримала підтверджень фінансової підтримки від США і Євросоюзу, двох основних донорів. Угорщина та Словаччина блокують виділення Україні 50 млрд євро на наступні чотири роки, а у США парламент не горить бажанням погоджувати подальшу допомогу для України, як це пропонує Білий дім", – зауважив Марченко. 

Він зазначив, що Україна готова проводити реформи та посилювати антикорупційні органи, але попередив: гроші потрібні вже зараз. 

"Ми готові до обговорень, але не готові до того, що це може призвести до затримки надання підтримки Україні. Нам потрібні гроші з початку наступного року", – сказав міністр.

На його думку, економічні проблеми в Україні обов'язково матимуть негативний вплив і на Євросоюз.

"Наслідки економічної кризи будуть дуже, дуже травматичними не лише для України, а й для всієї Європи, тому що це може мати наслідки й для Європи: міграція як побічний ефект, величезне зростання цін у Європі, зокрема на деякі продовольчі товари, знову на нафту й газ", – підкреслив Марченко. 

Міністр також попросив союзників подумати про передання Україні близько $300 млрд російських активів, заморожених країнами G7 на початку повномасштабної війни.

"Ми б хотіли, щоб можливість використання (доходу від цих активів) було додатковим варіантом, не забуваючи про пріоритет №1. Пріоритет №1 – використання всіх російських активів, щоб допомогти Україні відновити наші можливості та економіку", – резюмував міністр фінансів.