ФРТУ закликає УЗ оприлюднити дані із фінансового плану

Share

Федерація роботодавців транспорту України закликала Укрзалізницю до прозорого обговорення результатів діяльності перевізника за 2023 рік та фінансового плану компанії на 2024 рік,

Про це заявив гендиректор ФРТУ Володимир Гусак, йдеться на сайті федерації. 

Як зауважується, що з початку широкомасштабного вторгнення понад 70% українських експортерів користуються саме послугами УЗ, але компанія постійно зазнає збитків. 

"Зрозуміти природу цих збитків, мало хто може, бо всі свої фінансові звіти УЗ засекретила. І саме зараз в умовах секретності готує чергове підвищення залізничних тарифів, орієнтовно на 20% з початку 2024 року", – йдеться в повідомленні. 

"Постійні підвищення залізничних тарифів вилучають зі знекровленого українського бізнесу величезні кошти — щонайменше 50 млрд грн за 2022–2023 роки. Ще 10–15 млрд грн планують вилучити у 2024 році. Однак ефективність використання цих грошей викликає великі сумніви. А спростувати сумніви неможливо: детальні дані про напрями та обсяги своїх витрат Укрзалізниця просто засекретила. Їх чомусь не можна обговорювати, критикувати, вдосконалювати",  – зазначає Гусак. 

Також у ФДМУ підкреслили, що у 2023 році УЗ може встановити свій рекорд  з інвестицій – майже 30 млрд грд, а в 2024-му планує побити цей рекорд – попередньо йдеться про  42 млрд грн., з яких 12 млрд – за рахунок державного бюджету. 

"Але куди і на що йдуть ці кошти? Жодних звітів немає", – зазначили у ФРТУ. 

Володимир Гусак додав, що у федерації розуміють необхідність  того, щоб дані стосовно військової діяльності залишалися засекреченими. 

"Але детальні дані щодо інвестицій, пасажирських та вантажних перевезень, і взагалі господарської діяльності, необхідно оприлюднити та обговорити з учасниками ринку. Для того, щоб гроші інвестувалися туди, куди потрібно для безпеки та економіки країни", – заначив він. 

При цьому гендиректор ФРТУ додав, що зараз немає впевненості в ефективності інвестицій немає, як і тому, що відповідні витрати не завищені. 

Як повідомлялося раніше, востаннє УЗ підвищувала тарифи у червні 2022 року — на 70%. Компанія розраховувала отримати від підвищення до кінця року 11,3 млрд грн, майже половину суми мав заплатити металургійний бізнес та аграрії.

Раніше голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко підтвердив, що перевізник справді може скоригувати тарифи на вантажні перевезення наступного року.  Але для цього потрібне відповідне рішення Кабміну.