Міноборони скоротило терміни постачання техніки та зброї у ЗСУ

Share

З 1 листопада Міністерство оборони суттєво скоротило терміни постачання техніки та зброї в ЗСУ.

Про це повідомляє пресслужба міністерства. 

"На період воєнного стану скорочується виробничий цикл, а також спрощується процес випробувань. Це істотно розв’язує руки виробникам", – йдеться в повідомленні. 

Зазначено, що відтепер саме виробник визначає, за якими технічними параметрами він здаватиме замовнику продукцію, а військові погоджують їх перелік (раніше військові прописували в технічних умовах значний перелік цих параметрів).

“Ми скасували надмірні випробування зброї, які не пов’язані з підтвердженням її боєздатності, скоротили кількість всіляких перевірок на різних етапах виробництва, залишивши лише найдоцільніші, спрощуємо механізми постачання зброї та техніки у війська”, – наголосив заступник міністра оборони, генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

Запроваджені зміни також дозволять військам швидше отримувати нові зразки озброєння та військової техніки (ОВТ).  

В міністерстві нагадали, що раніше, наприклад, щоб забезпечити гарантійний термін зберігання (для зброї це 10 років), новому зразку ОВТ треба було пройти прискорені кліматичні випробування протягом шести місяців, а іноді й року, щоб визначити, чи буде він працездатним протягом 10 років. Ця вимога зараз скасовується. 

"Адже в багатьох випадках виробник чітко розуміє, що немає жодної необхідності зберігати цей зразок протягом 10 років, бо він одразу з конвеєра йде на фронт. Отже, ці показники терміну зберігання ніяк не впливають на якість застосування зразка", – зазначили в пресслужбі. 

Також міністерство наголосило, що відтепер ЗСУ та Міноборони наполягатимуть на підтвердженні лише трьох чинників: ефективності зразка техніки, його безпечності для особового складу та надійності в експлуатації. 

"Виробник бере на себе цілковиту відповідальність за якість виготовленої зброї, обсяг необхідних випробувань та всі ризики, пов’язані з постачанням цієї зброї до ЗСУ", – резюмували в Міноборони.