Україна вперше провела аукціон експорту й імпорту електроенергії за європейськими правилами

Share

На платформі "Укренерго" 2 листопада пройшли вперше за європейськими правилами, добові спільні аукціони на продаж доступу до пропускної спроможності міждержавних ліній електропередачі за напрямками Україна-Румунія та Румунія – Україна.

Про це повідомляє пресслужба Укренерго.

Зазначено, що аукціони пройшли на платформі «Укренерго» одночасно для румунських та українських учасників ринку. День постачання – 3 листопада. 

"Максимальна пропускна спроможність на експорт, яка була запропонована, склала 200 МВт, на імпорт – 400 МВт. В результаті на експорт в денні та нічні години розподілена пропускна спроможність склала 60 МВт (100 МВт в окрему годину), а на імпорт – від 80 до 170 МВт в окремі години.

За правилами аукціону, оскільки куплений обсяг потужності менше запропонованого, перетин був розподілений учасникам ринку безоплатно майже в усіх годинах доби", – підкреслили в компанії. 

В Укренерго додали, що аукціони з доступу до пропускної спроможності міждержавних перетинів між Україною та Румунією будуть проводитися українською стороною щоденно з 10.15 до 11.00 на аукціонній платформі «Укренерго». День постачання – наступний після дня аукціону. Проведення лише добових аукціонів – вимога операторів європейської континентальної мережі ENTSO-E.

"Коли аукціон спільний для румунських та українських учасників – усі гравці приходять на один аукціон та купують доступ до всього міждержавного перетину на експортному й імпортному напрямку. Після цього Укренерго віддає половину отриманого за перетин доходу оператору енергосистеми Румунії Transelectrica", – пояснюють в пресслужбі. 

В "Укренерго" також очікують, що спільні аукціони з Польщею, Угорщиною і Словаччиною запрацюють на загальноєвропейській платформі JAO в першому кварталі 2024 року

В компанії додали, що Українська сторона («Укренерго», НКРЕКП) виконала всі необхідні для цього умови та наразі очікує на рішення регуляторів країн-сусідів.

"Запровадження спільних аукціонів – виконання вимог ЄС щодо реформування українського ринку електроенергії", – резюмували в Укренерго.