У жовтні інфляція єврозони була найнижчою з липня 2021 року

Share

У жовтні 2023 року річна інфляція в єврозоні сповільнилася до 2,9%, це найнижчий темп зростання цін з липня 2021 року

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на дані Євростату.

"Згідно з оперативною оцінкою Євростату, у жовтні ціни зросли на 2,9% у річному вимірі, що є найповільнішим темпом з липня 2021 року, порівняно з 4,3% місяцем раніше", – зазначили в агентстві. 

Показник базової інфляції, який не враховує ціни на енергоносії та продукти харчування, також знизився – з 4,5% до 4,2%, найнижчого рівня з липня 2022 року.

Підкреслено, що усі компоненти інфляційного кошика продемонстрували менше зростання, ніж місяцем раніше, хоча уповільнення було мінімальним у сфері послуг – до 4,6% з 4,7%, ймовірно, внаслідок збільшення заробітних плат.

Хоча інфляція все ще відносно далека від цільового показника ЄЦБ у 2%, останні дані, ймовірно, зміцнили впевненість європейського центробанку в тому, що вона повільно знизиться до цього порогу до 2025 року.

Згідно з паралельним звітом Євростату, у вересні, крім уповільнення інфляції, також спостерігалося зниження економічної активності у найбільших європейських економіках.

"За даними Євростату, у третьому кварталі зафіксовано падіння ВВП єврозони на 0,1%, і якщо воно триватиме у четвертому кварталі — в економіці єврозони офіційно почнеться рецесія", – зауважує Reuters.