“Нафтогаз” планує зупинити транзит російського газу до Європи наприкінці 2024 року

Share

НАК "Нафтогаз" не продовжуватиме транзит російського газу після закінчення терміну дії контракту у 2024 році.

Про це повідомив  голова правління "Нафтогаз" Олексій Чернишов в інтерв'ю Радіо Свобода.

Чернишов зазначив, що Україна готова відмовитися від транзиту газу в Європу в будь-який момент, особливо враховуючи невиконання РФ умов контракту.

«Газпром» не сплачує за своїм контрактом по напряму ГВС "Сохранівка" (перебуває фактично в окупованій зоні), тому «Нафтогаз» недоотримує обсяги фінансування для того, щоб фактично забезпечувати (транзит – ред.), і виконує свої зобов'язання незалежно від того, подаючи позови проти «Газпрому» для виконання своїх зобов'язань", – зауважив голова правління. 

Проте він підкреслив, що Україна продовжує транзит виключно для підтримки європейських колег.  

"Не існує інших причин, але ми не можемо позбавити сьогодні деякі країни Євросоюзу, які, до речі, є нашими партнерами, можливості отримувати блакитне паливо і готуватися до зими. Ми маємо бути надійним партнером для наших європейських партнерів, для країн, які цього потребують", – пояснив Чернишов.

Він також додав, що ЄС не наполягає на продовженні українського транзиту, оскільки планує повністю відмовитися від споживання російського газу до 2027 року.

"Я особисто мав перемовини в Європейському Союзі, в Єврокомісії з відповідними керівниками стосовно цього, і ми не відчуваємо якихось сигналів до «Нафтогазу» чи до України стосовно продовження цього транзиту", – зауважив Чернишов.