Міжнародні партнери обіцяють Україні 45 млрд дол допомоги у 2023 році – НБУ

Share

Запевнення міжнародних партнерів України поки що дають змогу розраховувати на отримання $45 млрд фінансової допомоги у поточному році, хоча політичні ризики посилюються.

Про це повідомив заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук, передає Інтерфакс-Україна. 

"Звісно, є високі ризики, що цієї офіційної допомоги може бути менше. Ці ризики дійсно посилилися протягом останнього місяця-двох. Однак ті запевнення, які ми отримуємо від міжнародних партнерів, дають нам підстави все-таки як базовий сценарій закладати ті обсяги міжнародної допомоги, які заявлені в нашому прогнозі, зокрема $45 млрд на цей рік, тоді як у минулому прогнозі ми закладали $42 млрд", – зазначив Ніколайчук. 

За його словами, з огляду на поліпшення оцінок щодо отримання Україною міжнародної допомоги Нацбанк ухвалив рішення про перегляд прогнозу міжнародних резервів на кінець поточного року до $41,8 млрд із $38,3 млрд у липневому прогнозі.

Як зауважив Ніколайчук, хоча надання Україні фінансування від США значно залежить від їхньої внутрішньополітичної ситуації, НБУ очікує "на якнайшвидше розв'язання цієї ситуації та втілення в життя того пакета допомоги на $60 млрд, який анонсував президент Байден, його адміністрація".

"Щодо плану Б, то на сьогодні в нас план Б полягає тільки в тому, щоб працювати активно з нашими міжнародними партнерами, повністю покрити нестачу фінансування від США чи від інших міжнародних партнерів буде дуже важко", – додав заступник голови НБУ. 

Водночас голова НБУ Андрій Пишний додав, що рівень зацікавленості та залученості країн-партнерів у ситуацію в Україні, їхнє розуміння значення зовнішнього фінансування дає підстави розраховувати на дотримання зобов'язань.

"Відповідно саме це розуміння Національного банку, і не лише Національного банку, ви бачите в тому макропрогнозі й тих припущеннях, які ми заклали щодо рівня золотовалютних резервів", – зазначив Пишний.

Міжнародні фінансові партнери взяли зобов'язання підтримувати Україну пакетом фінансово за базовим сценарієм розвитку на рівні $115 млрд і за негативним сценарієм – на рівні $140 млрд,  підкреслив голова центробанку.