Euroclear за 9 місяців 2023 року отримав близько 3 млрд євро від заморожених російських активів

Share

Міжнародний депозитарій Euroclear за дев’ять місяців 2023 року отримав близько 3 млрд євро відсоткових доходів від російських активів, які були заморожені через санкції

Про це йдеться на сайті компанії, передає ZN.UA.

Відповідно до інформації компанії, свій базовий дохід Euroclear оцінює у 1,24 млрд євро (+3% у порівнянні з минулим роком).

"Середовище високих відсоткових ставок призвело до різкого збільшення чистих процентних доходів, які досягли понад 3,8 мільярда євро за перших дев’ять місяців року, з яких приблизно 3 мільярди євро стосуються активів, пов’язаними із російськими санкціями та контрзаходами", – йдеться у повідомленні

Зазначається, що прямі витрати депозитарію, пов’язані з управлінням підсанкційними активами, склали 34 млн євро (порівняно з 12 млн євро в третьому кварталі 2022 року) через зростання складності ситуації для Euroclear та її клієнтів, а також збільшення судових витрат. 

Крім того, міжнародні санкції та російські контрзаходи призвели до втрати комерційного доходу Euroclear на 18 млн євро.

"Враховуючи значні доходи, пов’язані із замороженими активами, Euroclear продовжуватиме відокремлювати доходи, пов’язані з санкціями Росії, від основних фінансових результатів", – зазначають в компанії. 

Щодо подальшого використання прибутків, що отримані від санкційних активів, в компанії зазначили: "Euroclear зосереджена на мінімізації потенційних юридичних, технічних та операційних ризиків, які можуть виникнути для неї та її клієнтів у результаті впровадження будь-яких пропозицій Європейської Комісії. 

Компанія продовжує діяти прозоро з усіма залученими органами влади та утримувати прибуток, пов’язаний із російськими санкціями, доки ситуація не проясниться", – підкреслили в компанії.