НБУ зменшив облікову ставку до 16%

Share

НБУ ухвалив рішення з 27 жовтня встановити облікову ставку на рівні 16%  та водночас залишити незмінними процентні ставки за своїми операціями з банками

Про це повідомляє пресслужба регулятора. 

"Зміна облікової ставки відбувається у межах модернізації операційного дизайну монетарної політики – переходу до системи "нижньої межі", – йдеться в повідомленні. 

Ставки за іншими операціями НБУ з банками встановлені таким чином: ставка за тримісячними ДС дорівнюватиме обліковій ставці + 4 в. п. (20%), а за кредитами рефінансування – обліковій ставці + 6 в. п. (22%). 

Отже, фактично рівні ставок за операціями НБУ з банками залишаться незмінними. 

"Модернізація операційного дизайну монетарної політики посилить сигнальну роль облікової ставки в умовах структурного профіциту ліквідності. Такі зміни, зокрема, дадуть змогу НБУ утримувати короткострокові гривневі міжбанківські ставки близькими до облікової ставки. У результаті зросте спроможність НБУ впливати на очікування економічних агентів та мотиви їхньої економічної поведінки", – зазначили в Нацбанку. 

Утримання ж незмінними ставок за операціями НБУ з банками наразі узгоджується з необхідністю збереження привабливості гривневих інструментів. Простішими словами – із можливістю населення захистити свої заощадження від інфляції (яка за прогнозом Нацбанку прискориться до 9,8%), зберігаючи їх у гривневих інструментах: депозитах та ОВДП. 

Це, зі свого боку, важливо для зменшення тиску на валютному ринку та на ціни, а отже, для забезпечення помірної інфляції та курсової стійкості на прогнозному горизонті. Крім того, це необхідно для успішної адаптації учасників ринку до керованої гнучкості курсу.

За відсутності ознак погіршення балансу ризиків, а також успішної адаптації учасників ринку до нового валютного режиму НБУ бачить можливість додаткового зниження облікової ставки на найближчому засіданні. 

Водночас очікувана траєкторія інфляції та плани щодо подальших кроків з валютної лібералізації обмежують простір для пом'якшення процентної політики в наступному році.

"Повернення до циклу зниження облікової ставки у 2024 році стане можливим лише за умови суттєвого зниження ризиків для курсової стійкості та інфляційної динаміки", – зауважили в НБУ.