Надходження валюти в Україну значно скоротилося за останні місяці

Share

За останні місяці надходження валюти до України відчутно знизилось. Основні причини – дефіцит зовнішньої торгівлі та скорочення фінансової допомоги від країн-партнерів. 

Про це пише Forbes.ua.

Зазначено, що це посилює тиск на гривню, яку НБУ нещодавно відпустив у «кероване плавання».

Сальдо торговельного балансу у липні-серпні залишається негативним – $2,9 млрд, роком раніше було +$3,5 млрд. У серпні ситуацію посилила ще й затримка гранту від США на $1,25 млрд.

Статистика Нацбанку свідчить про відчутне збільшення дефіциту платіжного балансу, починаючи з середини літа. У липні 2022-го сальдо рахунку поточних операцій становило +$1,4 млрд, липень 2023-го завершився з мінусом $660 млн. Різниця – понад $2 млрд. У серпні вона подвоїлася.

"Торгівля – один із двох ключових факторів, які збільшують дефіцит платіжного балансу", – зазначає незалежний економіст Олексій Блінов.

Статистики НБУ за вересень поки немає, але дані Державної митної служби свідчать, що сальдо торговельного балансу залишається негативним – $2,9 млрд.

Другий чинник, що найбільше впливає на платіжний баланс – надходження міжнародної допомоги.

Надходження від партнерів відчутно зменшилися: із $3,25–4,45 млрд у травні-липні до $1,65–2,9 млрд у серпні-жовтні, свідчать дані Мінфіну. Найбільше коштів надходило у перші місяці року: $4,2 млрд – у січні, $4,6 млрд – у березні та $5,6 млрд – у квітні.

Мінфін розраховував отримати до кінця року від США ще $3,3 млрд , але це питання поки що на паузі.