Попит на викопне паливо досягне піку до кінця десятиріччя – IEA

Share

Міжнародне енергетичне агентство (IEA) прогнозує, що глобальний попит на викопне паливо уже до кінця десятиріччя вийде на пік і більше не буде зростати. 

Про це йдеться у щорічному звіті "Перспективи розвитку світової енергетики", передає Liga.net.

Головна думка звіту – світ є свідком початку кінця ери викопного палива. У вересні її вперше озвучив глава IEA Фатіх Біроль, за що його різко розкритикували в ОПЕК.

Так, ОПЕК прогнозує, що глобальний попит на нафту продовжить зростати й до 2045 року вийде на показник 116 млн барелів на добу.

У IEA дають інший прогноз: за базового сценарію попит на нафту буде зберігатися на рівні, нижчому за 100 млн барелів.

Агентство прогнозує, що світовий попит на викопне паливо буде гальмуватися переходом на електромобілі, а також сповільненням та "озелененням" економіки Китаю. Протягом останнього десятиліття саме на цю країну припадало майже дві третини зростання у споживанні нафти, але поступово вона стає центром чистої енергетики.

"Перехід до екологічно чистої енергії відбувається в усьому світі, і його неможливо зупинити. Це питання не "якщо", а "коли" – і чим швидше, тим краще для всіх нас. Уряди, компанії й інвестори мають підтримувати перехід до чистої енергетики, а не заважати йому", – зазначив  Біроль.