У ЄС висловили готовність допомогти Україні в експорті зерна

Share

Міністри сільського господарства та рибальства країн ЄС висловили готовність і надалі сприяти експорту українського продовольства, зокрема зерна, як на світові ринки, так і до ЄС

Про це у Люксембурзі заявив міністр сільського господарства, рибальства та продовольства Іспанії Луїс Планас Пучадес, передає Укрінформ.

«Ми поглянули на ситуацію на ринку, й запросили до участі міністра аграрної політики та продовольства України Миколу Сольського. Ми підтримали українських фермерів, щоб дозволити їм продовжувати експорт зерна. Це є дуже важливим для того, щоб знизити вразливість світових ринків. Тож ми висловили Україні політичну підтримку, та надаємо економічну допомогу з метою забезпечити продовольчу безпеку», – зазначив він. .

Пучадес зауважив, що  було зроблено багато, щоб покращити спроможності «коридорів солідарності» для експорту українського зерна на світові ринки. Зокрема, міністри розглянули нові шляхи транспортування українського продовольства через Румунію, Молдову, а також Балтійським та Адріатичним морями.

Луїс Планас Пучадес підтвердив, що жодні події у світі, включаючи кризу на Близькому Сході, не знижують важливість зусиль ЄС, України та її сусідів в організації вивезення зернової продукції.

Також він зауважив, що наразі ситуація на сільськогосподарському ринку у Польщі, Словаччині, Угорщині, Болгарії та Румунії є набагато кращою, ніж ще п’ять тижнів тому. Завдяки Координаційній платформі, конструктивній позиції України та її двостороннім переговорам із сусідніми країнами вдалося досягти стабілізації на цих ринках, та підвищити ефективність «коридорів солідарності» для транзиту української зернової продукції.

Єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський навів статистику щодо розвитку спроможностей «коридорів солідарності».

Зокрема, за даними Єврокомісії, у вересні цим маршрутом вдалося перевезти 3,8 млн т українського зерна, у серпні цей показник становив 4,38 млн т. При цьому єврокомісар нагадав, що лише за результатами врожаю цього року Україна має близько 56 млн т зерна, призначеного на експорт. Це означає, що обсяг зернового експорту має становити принаймні 4,7 млн т на місяць.

Войцеховський також зауважив, що найбільше постачає зерна Україна постачає в Іспанію, яка з травня 2022 року по вересень 2023-го експортувала майже 9 млн т, переважно, кукурудзи. Значні поставки здійснені до Нідерландів – близько 2,8 млн т.

«З початку російської агресії проти України через «коридори солідарності були експортовані 52,2 мільйона тонн зерна, в той час, як за допомогою Чорноморської зернової ініціативи, коли цей шлях залишався відкритим, було транспортовано 31,9 мільйона тонн. Тож разом – 84,1 мільйона тонн, – це дуже велике досягнення для «коридорів солідарності», – констатував Януш Войцеховський.