Лондон знову став найбільшим фондовим ринком Європи

Share

Лондон повернув собі звання найбільшого фондового ринку Європи, обійшовши Париж, який був найбільшим європейським біржовим майданчиком із листопада 2022 року.

Про це пише Bloomberg.

Відповідно до індексу, складеного Bloomberg, сукупна ринкова капіталізація первинних лістингів у Лондоні — без урахування ETF та ADR — становить 2888,4 млрд дол, тоді як показники на Паризькій біржі опустилися до 2887,5 млрд дол.

"Лондон втратив свій статус найбільшого фондового ринку Європи в листопаді минулого року, що продовжило падіння капіталу, яке почалося після голосування Великої Британії  за вихід з ЄС в 2016 році. Але ринок, який сильно обтяжений товарними акціями, включаючи блакитні фішки Shell Plc і BP Plc, нещодавно перевищила результативність через зростання цін на нафту", – зазначає агенство.

«Велика Британія тримається краще завдяки своїй структурі секторів, — зауважила керівник відділу аналізу ринку в RBC Brewin Dolphin Джанет Муй. — Енергетичний сектор — це короткочасна гра, яка може застрахуватися від більш чутливого до процентних ставок чи інфляції", – додала вона.

Підкреслено, що картина контрастує з Парижем, який перебуває під тиском економічного спаду в Китаї.

"LVMH , L'Oreal SA , Hermes International і Kering SA складають майже п'яту частину індексу CAC 40 і сприяли ралі на початку цього року. Усі вони знизилися з максимумів, досягнутих на початку цього року, оскільки аналітики попереджають , що попит на шикарні сумочки та ювелірні вироби, ймовірно, сповільниться в Китаї, а також удома, в Європі", – додає Bloomberg.

Втім проблеми Лондона не вичерпані, оскільки економіка країни переживає спад, а компанії тікають до Нью-Йорка для розміщення акцій. Тож аналітики прогнозують, що йому буде важко утримати на довгий час статус найбільшого фондового ринку Європи.