Виробництво одного вагона дає замовлення близько 150 компаніям-підрядникам – Кисилевський

Share

Укладання контракту на закупівлю 44 пасажирських вагонів для Укрзалізниці запустило хвилю угод, в яких задіяні десятки українських підприємств та тисячі працівників. Загалом, у виробництві одного вагона можуть брати участь близько 150 підрядників, зазначив заступник керівника Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

«Саме так працює машинобудування і загалом переробна промисловість. Кожне замовлення дає мультиплікаційний ефект», – зазначив він.

Виконавцем контракту з УЗ є Крюківський вагонобудівний завод, який, у свою чергу, вже зробив замовлення для головних постачальників.

«Листовий прокат виробляє завод в Запоріжжі, колісні пари – підприємство в Дніпрі, підшипники – в харківський завод. Віконні комплекти для пасажирських вагонів роблять також у Дніпрі, полиці, сидіння та інтер?єр кабіни потяга – релоковане із Запорізької області підприємство. Ще одне запорізьке підприємство випускає ролетні штори. Після обстрілів серйозно постраждало, але має шанс відновитись харківський виробник, який також традиційно виробляв частину деталей вагонного інтер?єру. Електрообладнання для вагонів виготовляють на кількох підприємствах в Харкові, Дніпрі і Запоріжжі. Світильники для вагонів зазвичай постачають виробники з Києва та Кременчуга, кондиціонери – завод з Миколаєва, акумулятори – столичне підприємство. Виробництво вакуумних туалетних систем освоїла дніпровська компанія», – пояснив нардеп.

Він додав, що чимало з цих підприємств серйозно постраждали через «прильоти», а деякі були змушені перевезти обладнання й працівників у відносно спокійніші західні області. В таких умовах новий контракт Укрзалізниці створює для них можливість не зупиняти виробництво.

«Починаючи від руди і закінчуючи візком та корпусом – вагон є майже повністю українським виробом. Кількість підприємств, чия продукція формує вагон, становить близько 150. Але й це приблизна цифра, бо у цих 150 є свої підрядники, а в тих – свої. Кількість робочих рук, задіяних у такому виробництві – від 5 до 10 тисяч. Це українці, які отримають зарплату й зможуть утримувати свої сім?ї у нелегких умовах війни», – зауважив Кисилевський.

Тому уряд має докласти зусиль, щоб великі замовлення державних компаній отримували не іноземні, а українські підприємства, вважає нардеп, оскільки понад 40% грошей від таких замовлень повернеться у державний та місцеві бюджети у вигляді податків, з яких фінансується ЗСУ.

Нагадаємо, 17 жовтня Укрзалізниця завершила тендер та підписала договір з Крюківським вагонобудівним заводом на придбання 44 нових пасажирських вагонів на загальну суму 1,95 млрд грн.