Греція ініціювала запуск залізничного сполучення з Болгарією, Румунією та Молдовою для розвитку експорту з України

Share

Міністр інфраструктури та транспорту Греції Христос Стайкурас виступив з  ініціативою запуску залізничного сполучення між Грецією, Болгарією, Молдовою та Румунією для зв'язку з Україною 

Про це повідомляє Noi.md.

Заява була зроблена на саміті у Варні (Болгарія), що відбувся 9 жовтня. 

"Стайкурас просував ідею запуску потягу "Європейський коридор солідарності" для диверсифікації торговельних зв'язків між середземноморськими портами та Україною", – йдеться в повідомленні. 

Зокрема, залізниця на першому пілотному етапі з’єднає грецькі порти Олександруполіс та Салоніки з болгарськими портами Русі та Констанца у Румунії, а потім з Молдовою та Україною.

Ініціативу зробили пан Стайкурас, оскільки російське вторгнення в Україну створило економічні та енергетичні проблеми, які суттєво впливають на цілісність ланцюжка поставок, а також на енергетичну безпеку держав.

За словами грецького міністра, план є важливою нагодою подолати наявні перешкоди, а також надати альтернативні варіанти у торговельних відносинах держав, одночасно зміцнюючи транспортні зв’язки та міжнародні вантажні перевезення.

Міністр транспорту Греції надіслав відповідний лист про наміри європейському комісару з транспорту Адіні Валян, міністру фінансів Болгарії Асену Васильєву, міністру транспорту та комунікацій Болгарії Георгію Гвоздейкову і міністру транспорту й інфраструктури Румунії Соріну Гріндяну.

Як повідомлялося раніше, міністр закордонних справ Греції Георгіос Герапетрітіс на неформальному засіданні Ради ЄС в Києві 2 жовтня заявив, що Греція надасть альтернативний маршрут через свої порти для експорту зерна з України.