В Україні в останні п’ять років немає попиту на створення нових банків – НБУ

Share

Попиту на створення нових банків в Україні немає, за останні п'ять років Нацбанк не отримав жодного пакета документів

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" повідомив заступник голови НБУ Дмитро Олійник.

"Кількість звернень від небанківських гравців теж на низькому рівні, водночас цього року попит вищий порівняно з 2022 роком", – зазначив він. 

Олійник уточнив, що від початку цього року Нацбанк отримав понад два десятки звернень: більшість від фінкомпаній і лізингодавців, є також страхові компанії, тоді як торік було лише шість заяв. І при цьому додав, що "з них половину відхилено, решта ще на розгляді".

За словами заступника голови НБУ, попит на переліцензування учасників платіжного ринку на отримання ліцензії на надання фінансових платіжних послуг зріс. З початку року по таку ліцензію звернулися 70 небанківських установ, 55 із них – по кілька разів. 

Він зауважив, що навесні цього року під час переліцензування фінкомпаній, які мали ліцензію на переказ коштів, не було затримки з боку регулятора, водночас навіть спростили вимоги щодо підтвердження фінансового стану та ініціювали зміни до законодавства щодо продовження термінів.

"Проте окремі великі гравці сподівалися на формальний підхід Нацбанку. Коли маєш змогу бачити всі компанії та їхні підходи, це стає очевидним. Чомусь компанія з прифронтового Запоріжжя з приймання комунальних платежів пакет документів підготувала якісніше, ніж один із лідерів ринку. Зрештою, компанії, які прагнули залишитися на ринку й відповідним чином підготували всі документи, змогли отримати ліцензії", – констатував Олійник.

Заступник голови НБУ наголосив, що посилення вимог регулятора насамперед має на меті знищення "сірого" ринку з торгівлі ліцензіями в інтернеті та "даркнеті".

"Завдяки новим вимогам разом із вимогами до капіталу й розкриттям структури власності ринок нарешті стане прозорим", – підкреслив Дмитро Олійник.