Підрив Каховської ГЕС завдав Україні збитків майже на 14 млрд доларів

Share

Руйнування греблі Каховської ГЕС завдало Україні збитків на суму майже $14 млрд, посиливши й без того катастрофічні наслідки широкомасштабного вторгнення Росії

Про це йдеться у звіті "Оцінка потреб після катастрофи на греблі Каховської ГЕС", підготованому спільно урядом України та ООН.

Згідно зі звітом, пряма шкода, заподіяна інфраструктурі й активам України, становить $2,79 млрд, а розмір збитків перевищує $11 млрд. 

Як наголошується, тривалий вплив на довкілля є найбільшою проблемою, а прямі ушкодження інфраструктури й активів були найбільшими в енергетичному (зазнав шкоди на суму 1,26 млрд доларів) та житловому (сума збитків склала понад 1,1 млрд) секторах.

Оцінка загальних потреб у відновленні та відбудові становить $5,04 млрд, з яких  в короткостроковій перспективі на заходи з відновлення у 2023/2024 рр. знадобиться $1,82 млрд.

Як повідомлялося раніше, руйнування греблі Каховської ГЕС 6 червня 2023 року призвело до масштабного підтоплення 80 населених пунктів у чотирьох областях: Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій. Приблизно 100 тисяч жителів безпосередньо постраждали від повені.

Раніше міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що Каховська гідроелектростанція (ГЕС) не підлягає відновленню.