Метінвест працює над проєктами, спрямованими на значне скорочення викидів вуглецю – Риженков

Share

Група Метінвест працює над реалізацією проектів, які спрямовані на значне скорочення викидів вуглецю на металургійних комбінатах, повідомив гендиректор компанії Юрій Риженков в інтерв’ю PwC в Україні.

«Це не другорядна тема, попри те, що в країні триває війна. Адже Метінвест – це не лише українська, а і європейська компанія. Тому ми маємо відповідати всім вимогам, які досить-таки суворі. Зараз Україна прагне прискорити вступ до ЄС, а це означає, що нашому бізнесу потрібно буде здійснити перехід до нових стандартів швидше, ніж передбачалося спочатку», – сказав він.

Стратегія Метінвесту щодо переходу до «зеленої» металургії полягає у переведенні підприємств на високоякісну залізну руду для технології заліза прямого відновлення (DRI), «що має вирішальне значення для сталого виробництва сталі в Європі», зазначив гендиректор.

«Це має особливе значення, оскільки нам не вистачає вторинної сировини для електродугових печей. Це, до речі, глобальне питання для української металургії, якій для "зеленого переходу" стратегічно важливо зберегти всередині країни якомога більше вторинної сировини – металобрухту», – зауважив він.

Крім цього Метінвест планує проєктування потужностей з виробництва заліза прямого відновлення – DRI-окатків та гарячебрикетованого заліза (HBI) на Криворіжжі.

На металургійних комбінатах ведеться робота над проєктами, спрямованими на значне скорочення викидів CO2 у короткостроковій та середньостроковій перспективі. «Це передбачає стратегічний крок до поступової ліквідації доменних печей та їхньої заміни електродуговими печами. Це зменшить викиди СО2 до рівня, який наразі вважається стандартом для сталого виробництва сталі в Європі», – резюмував Риженков.

Нагадаємо, раніше керівник Метінвесту розповів, як компанія протистоятиме можливим блекаутам.