У Метінвесті розповіли, чи зможе українська металургія протистояти можливим «блекаутам»

Share

Метінвест планує використовувати низку інструментів, щоб забезпечити свої активи електроенергією під час можливих блекаутів через російські обстріли та пошкодження енергетичної інфраструктури в Україні. Мова про імпорт електрики з-поза меж України та використання модульних електростанцій, розповів гендиректор Метінвесту Юрій Риженков в інтерв’ю PwC в Україні.

«Є кілька кроків, які ми можемо зробити, аби забезпечити безперебійне живлення – це форвардні контракти та імпорт, як минулої зими. Ми до цього готові. Але важливо пам’ятати, що ми не можемо повністю уникнути блекаутів через інфраструктурні обмеження. Адже, якщо пошкоджень зазнає окрема підстанція, що живить конкретний комбінат, це може призвести до відключень», – зауважив Риженков.

У такому випадку компанія може задіяти модульні електростанції або великі генератори, щоб правильно зупинити роботу підприємства в умовах відсутності електроенергії. Як зазначив Риженков, це критично як для меткомбінатів, так і для вугільних шахт. Важливо мати живлення, аби витягти людей з-під землі та продовжувати вентиляцію ділянок, де скупчується метан.

Свої особливості є і на металургійних комбінатах, оскільки там ведеться робота з розплавленим металом, а тому знеструмлення завдає серйозної шкоди обладнанню.

«Наші резервні потужності дають змогу тримати в робочому стані одну піч на «Запоріжсталі», а також забезпечити вентиляцію та водопостачання для виробничих процесів. Що стосується «Каметсталі», то тут ми не можемо підтримувати роботу печі, але маємо достатньо потужностей для генерації, аби підтримувати водопостачання та обладнання в належному стані», – зазначив гендиректор компанії.

За його словами, вжиті заходи дадуть змогу правильно завершити роботу підприємств та швидко перезапустити її після відновлення живлення.