Міжнародні фінансові установи домовились узгодити закупівлі в Україні

Share

Банк розвитку Ради Європи (БРРЄ), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Світовий банк домовилися гармонізувати процедури закупівель для інвестування у державний сектор, що фінансуються цими інституціями в Україні.

Про це йдеться в пресрелізі ЄБРР.

"Меморандум про наміри підписали керівники чотирьох багатосторонніх банків розвитку (ББР) під час щорічних зборів Групи Світового банку та Міжнародного валютного фонду в Марокко 16 жовтня він відповідає очікуванням української влади та донорів", – зазначається в повідомленні. 

Йдеться передусім про те, що міжнародні організації, які працюють в Україні, узгодять і оптимізують їхню практику закупівель, наскільки це можливо, здійснюючи при цьому належний фідуціарний нагляд.

Підписання меморандуму також свідчить про початок посилення співпраці між банками розвитку відповідно до програми реформ, яку влітку виклав новий голова Світового банку Аджей Банга.

«Така співпраця якнайкраще представляє роботу з розвитку. Гармонізація процедур закупівель для України між багатосторонніми банками розвитку має величезний потенціал для істотного полегшення вимог до країни в той час, коли її власні спроможності вже виснажені до межі. Водночас, ця співпраця стала можливою завдяки чіткому фокусу України на цифровій прозорості у закупівлях», – зауважив він. 

Меморандум ґрунтується на прогресі, вже досягнутому керівниками департаментів закупівель чотирьох ББР. Вони уклали низку угод про взаємну підтримку для сприяння реалізації спільно фінансованих проєктів. Згідно з цими угодами, повноваження спільного проєкту делегуються призначеному головному фінансисту для нагляду і затвердження закупівельних операцій.

Багатосторонні банки розвитку також узгодили загальні підходи до підтримки використання електронних систем закупівель разом із відповідними механізмами моніторингу закупівель для підтримки потреб української влади. 

ББР відзначили значний прогрес, досягнутий українською владою, у приведенні національної системи електронних закупівель (Prozorro) до вимог ББР та найкращих міжнародних практик.

ББР підтверджують свої наміри підвищити використання української системи електронних закупівель після запуску оновленої версії системи, що забезпечить належну прозорість, сумлінну міжнародну конкуренцію та оптимальне співвідношення ціни та якості для українських громадян.