Іноземні інвестори готові вкладати кошти у видобуток газу та нафти в Україні, але є кілька умов — експерт

Share

До українського ринку газу та нафти є інтерес в італійських, британських, американських компаній, гравців Близького Сходу, але за інвесторів треба боротися

Про це в інтерв’ю delo.ua розповів підприємець, експерт у сфері енергетики, власник компанії АЛЬФА ГАЗ Олександр Кацуба.

За його словами, інвестори очікують від України в першу чергу передбачуваності правил гри та стимулювання інвестицій, а наша інвестиційна політика не відрізняється послідовністю усі роки незалежності.

На питання, що треба змінити, щоб інвестори не боялися вкладати в український нафтогазовий сектор? Кацуба зауважив, що після закінчення війни на ринку потрібен баланс між інтересом держави зібрати більше податків і стимулом розширення видобутку. 

"Я б також активізував роботу з укладання угод щодо поділу продукції з потенційними інвесторами. Це дозволить нарощувати видобуток на заході країни, а потім – на сході та півдні", – зазначив експерт.

Також він додав, що ще важливим акцентом є робота з місцевою владою, коли місцеві депутати, правоохоронці повинні припинити дивитися на інвестора як на джерело особистого збагачення. Для залучення інвесторів потрібні низькі ризики втрати інвестиції.

"Уряд повинен комунікувати, що будь-які стимули запроваджуються на чітко визначений термін і не можуть бути відкликані чи змінені передчасно. Для цього регулювальні документи мають передбачати норми, що Україна зобов'язується не змінювати ставки стимулювання чи інші гарантії протягом встановлених термінів – на 5-10 років", – резюмував Олександр Кацуба.