В Україну з ЄС та Молдови транспортовано у 7 разів більше газу, ніж торік

Share

З квітня по жовтень 2023 року Оператор ГТС транспортував в Україну понад 3 млрд куб. м природного разу з ЄС та Молдови. Це у 7 разів більше за обсяги газу, транспортованого протягом аналогічного періоду минулого року (понад 414 млн куб. м. )

Про це повідомляє пресслужба Міненерго. 

В міністерстві нагадали, що з обсягу транспортованого газу у вітчизняних ПСГ зберігається 2,4 млрд куб. м газу, який належить іноземним компаніям. 

"Дана активність свідчить про повну інтегрованість української газової інфраструктури  в європейську. Це вагомий крок на шляху до створення в Україні енергетичного хабу та позбавлення Європи залежності від російського газу»,  – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

За даними Оператора ГТС України, основним напрямком транспортування природного газу став словацький – звідти надійшло 45% обсягів газу. Також природний газ постачався з Угорщини, Польщі та Трансбалканського напрямку (з Румунії через Молдову). 

Трансбалканський маршрут цього року використовувався вперше, здебільшого ним транспортувався газ на замовлення іноземних трейдерів для зберігання в Україні.

Як повідомлялося раніше, за ініціативи Міненерго ОГТС України та АТ «Укртрансгаз» провели стрес-тести роботи газової інфраструктури в умовах воєнних викликів. Моделювання роботи здійснювалося робочою групою у складі та за сприяння USAID Проєкт енергетичної безпеки, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, генерального директорату «Joint Research Centre» Європейської комісії,  Simone Research Group. За оцінкою експертної групи, змодельовані стрес-сценарії підтвердили високу надійність української газової інфраструктури для зберігання та транспортування газу іноземних замовників послуг навіть в умовах воєнних викликів.