Тимчасовий морський коридор став не тільки зерновим – експерт

Share

Український "зерновий" коридор став "тимчасовим морським експортним коридором". Таку думку висловив керівник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

"Відсутність слова "зерновий", здається невипадковою. І це добре насправді",  – написав він у Facebook.

Як зауважує Клименко, загалом за час роботи тимчасового морського коридору до українских портів за вантажами прибуло 31 судно сумарним дедвейтом 1,3 млн т, що відповідає показникам травня-червня 2023, але без участі РФ.  17 із цих суден вже вийшли з вантажами і йдуть або вже прибули за призначенням.

За даними Клименка, 15 жовтня через тимчасовий коридор (без ООН, Туреччини і РФ) до українських портів прибули ще три судна. Одне із них – танкер, що активно працював під час "зернової ініціативи" – Mavka під прапором Панами, що перевозив рослинную олію.

Окрім того, це балкер Manassa Queen, спеціалізоване судно для перевезення насипних вантажів (зерна, вугілля, руди),  дедвейтом 23,5 тис. т під прапором Панами, його судновласник – з Румунії, та балкер Kyalami балкер дедвейтом 28,2 тис. т під прапором Ліберії (судновласник – з Греції).

Як повідомлялося раніше, за два місяці роботи тимчасового коридору Україна вивезла зі своїх портів приблизно 88 тис. т металопродукції та оціночно понад 172 тис. т залізорудної сировини

У зв’язку з побоюваннями про безпеку суден розмір їхніх вантажів не завжди розкривається, тому оцінки кількості перевезеного дуже приблизні.