Болгарія запровадила податок на транзит російського газу

Share

Болгарія запровадила податок на російський газ, який транзитом проходить через її територію до країн ЄС

Про це повідомляє Bloomberg.

"Згідно з новим законопроєктом, запроваджується збір у розмірі 20 болгарських левів ($10,76) за МВт-год газу російського походження. Це приблизно 20% від ціни європейського еталонного газу, що продається в регіональному центрі в Амстердамі", – зазначено в повідомленні. 

Документ спрямований на імплементацію санкцій ЄС проти Росії, запроваджених у відповідь на її вторгнення в Україну.

Його ціллю є "справедливе оподаткування прибутку, отриманого на території держави, та збільшення надходжень до бюджету".

Bloomberg нагадує, що хоча Болгарія не імпортує газ з Росії для власних потреб, вона є важливим маршрутом для значно зменшених трубопровідних потоків, які Росія надсилає до Європи після масових скорочень у 2022 році. Майже половина російського трубопровідного газу надходить до Болгарії з Туреччини через "Турецький потік" для подальшого транспортування до Угорщини, Сербії та інших частин Південної Європи.

Дії Болгарії вже розкритикував Петер Сійярто – міністр закордонних справ Угорщини, яка отримує значну частину транзитного газу з РФ.

"Для країни-члена Європейського Союзу загрожувати газопостачанню іншого члена ЄС суперечить європейській солідарності, правилам і є неприйнятним", – заявив Сійярто 13 жовтня з Москви, де він брав участь в енергетичній конференції.

Як повідомлялося раніше, у вересні болгарські законодавці схвалили пропозицію про поступове припинення імпорту російської сирої нафти, що приведе країну в один ряд з іншими членами Європейського союзу.