Країни G7 оголосили про замороження активів РФ на 280 млрд доларів

Share

Міністри фінансів і керівники центробанків країн G7 ("Групи семи") у спільній заяві зобов’язались тримати замороженими активи РФ. допоки вона не компенсує збитки, завдані Україні в результаті повномасштабного вторгнення. 

Очільники Мінфінів і центробанків підкреслили, що вивчатимуть "усі можливі шляхи надання допомоги Україні відповідно до наших правових систем та міжнародного права", зокрема й із використанням заморожених суверенних активів РФ.

Як йдеться у заяві, робоча група з питань російських еліт, довірених осіб та олігархів (REPO), утворена за ініціативи "Групи семи", нарахувала заморожених російських суверенних активів на приблизно 280 мільярдів доларів. Сума буде уточнена протягом наступних місяців. 

"Ми нагадуємо та підтверджуємо заяву наших лідерів про те, що відповідно до наших правових систем суверенні активи Росії в наших юрисдикціях залишатимуться нерухомими, доки РФ не заплатить за шкоду, завдану Україні", – зазначається в документі. 

Окрім того, представники G7 підтвердили рішучість запроваджувати та застосовувати санкції та інші економічні заходи "для подальшого підриву спроможності РФ вести незаконну, невиправдану та неспровоковану агресивну війну".  Окрім того, продовжиться протидія ухиленню від відповідних обмежень та спроб їх підірвати. 

"Ми продовжуватимемо зміцнювати координацію в моніторингу транскордонних транзакцій між Росією та іншими країнами, вживатимемо подальших заходів, спрямованих на російський фінансовий сектор, за потреби, й будемо уважно стежити за ефективністю обмежень цін на російську сиру нафту та нафтопродукти", – додається в заяві. 

Як повідомлялося раніше, український Мінфін висловив сподівання, що США та союзники зможуть знайти та реалізувати механізми для використання арештованих активів РФ на користь України.