Агентство відновлення спростило умови тендерів на відбудову житла та соціальної інфраструктури

Share

Агентство відновлення і розвитку інфраструктури запровадило нові стандарти проведення тендерів на відбудову цивільних об'єктів для регіональних Служб відновлення. 

Про це повідомляє  Мінінфраструктури. 

"Мета впровадження цих стандартів – залучення більшої кількості компаній до відбудови та участі у державних закупівлях. Зараз не більше третини українських будівельних компаній працюють з державними коштами", – йдеться у повідомленні.

Також зазначено, що основою рекомендацій стали уніфіковані кваліфікаційні критерії.

Основні зміни:

Техніка – тільки основні позиції техніки та відсутність надмірних документів на підтвердження

Кваліфікація працівників – ключові посади інженерних працівників; деталізація професій не вимагається; працевлаштування – штат, договір, сумісництво

Досвід виконання аналогічного договору – підтвердження роботи за аналогічним договором з об'єктами такого ж класу (протягом 5 років); обсяг виконання аналогічних договорів (відсоток від вартості – від 80% до 40% від суми тендеру)

Фінансова спроможність – критерії фінансової спроможності залежать від очікуваної вартості тендеру

Також агентство скасувало вимоги, що можуть бути підставою для маніпуляцій – підтвердження наявності техніки конкретних брендів та кваліфікації усіх співробітників, надмірні вимоги щодо оформлення документів, вимоги щодо надання документів у паперовому вигляді та інші.

Нова методика проведення закупівель розроблена командою Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури України після консультацій з ринком, на підставі практик Антимонопольного комітету та аналізу основних скарг генпідрядників.

Як зазначалося раніше, у січні Кабмін створив нову структуру – Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури – на базі Державного агентства інфраструктурних проєктів та Державного агентства автомобільних доріг 

У лютому було затверджено відповідне положення. Як заявляв тоді очільник агентства Мустафа Найєм, серед планів відомства на 2023 рік – реалізація нагальних проєктів у регіонах, найбільше постраждалих від війни, запровадження процедур прозорості й ефективності використання коштів.