Україна очікує на підтримку США в питанні арештованих російських активів – Мінфін

Share

Мінфін висловив сподівання, що США та союзники зможуть знайти та реалізувати механізми для використання арештованих активів РФ на користь України. 

Про це йшлося на зустрічі міністра фінансів України Сергія Марченко із заступником міністра фінансів Сполучених Штатів із міжнародних справ Джеєм Шамбо під час щорічних зборів МВФ та Світового банку, повідомляє пресслужба відомства. 

"Активи Росії мають стати основою для подальшого фінансування відновлення та відбудови України", – зазначив Марченко.

У контексті обговорення проєкту держбюджету зазначалося, що потреба в бюджетній підтримці у 2024-му буде на рівні поточного року. Дефіцит прогнозується на рівні 42,9 млрд дол. Мінфін України розраховує на підтримку міжнародних партнерів у фінансуванні пріоритетних соціальних та гуманітарних видатків.

“Сполучені Штати є одним із лідерів у наданні фінансової допомоги для України. Обсяг прямої бюджетної підтримки сягає 22,9 млрд доларів США від початку повномасштабної війни”, – зауважив Марченко. 

"Українською стороною було наголошено, що прозорість та підзвітність використання коштів від міжнародних донорів – пріоритет уряду України і ключовий актив у побудові надійних партнерських відносин. Мінфін України і проєкт USAID SOERA тісно співпрацюють з метою оптимізації та зміцнення систем моніторингу, верифікації та звітності українського уряду щодо використання донорських коштів", – зазначили в Мінфіні.

Своєю чергою Джей Шамбо підтвердив, що Сполучені Штати й надалі будуть підтримувати Україну.

Як повідомлялося, Україна в наступному році отримає від Бельгії перші 1,7 млрд євро прибутків від оподаткування заморожених російських активів. Про це повідомили на брифінгу прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо та президент Володимир Зеленський.